08 srpna 2013

Recenze: Hraničářův učeň - Výkupné za Eraka

Hraničářův učeň 5 - Výkupné za Eraka
Autor: John Flanagan


Přeložila: Zdena Tenklová
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 436
Série: Hraničářův učeň
Díl: 5

Anotace:

Skandijský oberjarl Erak podnikne nájezd na pobřeží pouštní země Aridy, přitom je však prozrazen, zajat a uvězněn. Jeho zástupce Svengal se proto vypraví do Araluenu a požádá o pomoc. Halt a Will se nabídnou, že se vypraví se Svengalem do Aridy a přivezou výkupné, jenže má-li být jejich cesta úspěšná a Erak osvobozen, potřebují mít s sebou osobu z královského rodu. Princezna Kassandra – nebo Evanlyn, jak ji zná Will – tedy přemluví svého otce, aby jí dovolil odplout na jih. K výpravě se ještě připojí Horác a Gilan, aby byla dostatečně zajištěna princeznina ochrana.

Ale dostane se naše šestice statečných přes poušť, kterou obývají znesvářené kmeny a kde na každém kroku hrozí neznámá nebezpečí, k Erakovi včas?


Vlastní hodnocení:

Převážná většina děje se odehrává v Aridě, což je země, která je velice podobná Arábii. Setkáte se však zde s mnoha různými národy, které vám, jak už je u Flanagana běžné, budou připomínat známé skutečnosti z našeho světa.

V dílu, Výkupné za Eraka, sehrají velkou roli hraničářští koně a tím nejdůležitějším zde bude jak jinak než Willův Cuk. Tento kůň je již od samého počátku popisován tak, aby si ho každý čtenář musel za každou cenu oblíbit. Budete se smát jeho kouskům, ale také za něj možná uroníte několik slz. Dozvíte se mnoho zajímavých informací o jejich výcviku i o jejich vztahu k vlastnímu hraničáři.

Pátý díl série končí stříbrným dubovým listem, což znamená, že z učně se stává pravý hraničář. Rozšiřuje se kritika, že celá sága měla správně tímto dílem končit, protože další díly se stále nazývají Hraničářův učeň, přestože jím Will již není. Dle některých názorů měl autor psaní o Willovi a jeho dobrodružstvích úplně ukončit či je přinejmenším zařadit do nové řady.

John Flanagan je proslulý svým antitalentem na vymýšlení názvů knih. Nejde jen o titul Hraničářův učeň, který od šestého dílu opravdu nesedí ale i o jednotlivé podtituly. Flanagan jimi totiž vždy vyzradí příliš mnoho příliš brzy.

Výkupné za Eraka je uzavřený díl a nejedná se tedy o žádné pokračování příště, ze kterého není většina čtenářů zrovna nadšená, protože děj končí vždy v tom nejlepším. Kniha se čte stejně skvěle jako ty předchozí. Plyne svým vlastním klidným tempem a vy, aniž byste věděli jak, se ocitnete na konci a těšíte se na další díl, který tentokrát volně navazuje šestou knihou o Čaroději na severu. Velkým kladem pro milovníky čtení je, že se jedná o zatím nejdelší díl o hraničářském učni.


Knihu si můžete zakoupit ZDE.
Děkuji nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře: