30 listopadu 2013

Recenze: Hraničářův učeň - Ztracené příběhy

Hraničářův učeň 11 - Ztracené příběhy
Autor: John Flanagan

Přeložila: Zdena Tenklová
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 480
Série: Hraničářův učeň
Díl: 11


Anotace: 

Většina legend Araluenu, od útěku hraničářského učně Willa ze Skandie až po Horácovu cestu do Nihon-džinu, od  příběhu, jak princezna Kasandra přišla ke jménu Evanlyn,  až po příběh o Alyssině věznění na hradě Macindawu, je dobře známá. Ale co ztracené příběhy – ty, o kterých lidé slýchali, ale dosud nebylo možné dokázat, jestli jsou pravdivé? Odpovědi byly nedávno konečně nalezeny v ruinách malého domku na okraji lesa…

Co dělal Gilan, když se Halt s Horácem vypravili do Skandie zachránit Willa? Řekl Halt Willovi skutečnou pravdu o jeho rodičích? Co se stane s hraničářskými koni, kteří už jsou příliš staří na to, aby zvládli náročnou  službu? Oženil se Horác s Kasandrou? Na tyto a mnohé další otázky dávají odpověď ztracené příběhy z araluenských legend. 


Vlastní hodnocení: 

Díl, Ztracené příběhy, je taková sladká tečka na závěr, která nikoho nedokáže zklamat.

Kniha se zabývá otázkami, které autorovi položili samotní čtenáři. Dozvíte se tak mnoho doplňujících informací, jak zmiňuje výše uvedená anotace. Nebudu prozrazovat příliš mnoho, protože bych vás připravila o všechna překvapení. 

Největším lákadlem jedenáctého dílu je povídka, která vypráví skutečnou pravdu o Willově původu. Během celé série jsem si lámala hlavu, zda mu Halt řekl opravdu vše. Bez nějakého přikrášlení přiznávám, že mi při čtení tohoto ztraceného příběhu ukáplo i několik slz.

Přestože nejde o klasický díl od Johna Flanagana, má prostě něco do sebe. Něco, co nás dokáže nadchnout, překvapit, rozesmát, ale i třeba rozbrečet, protože v takových chvílích nám napsaná slova doslova berou dech a dotýkají se naší duše.  

Přichází na řadu loučení. Je takové bolestně sladké. Každý fanoušek cítí lítost, když jeho milovaná sága končí, přestože má tak skvělý závěr. Na tom však nikdo z nás nedokáže nic změnit.

John Flanagan začal vydávat novou sérii s názvem Bratrstvo. Velice se těším na chvíli, kdy začnu číst první díl. Nemohu se však ubránit strachu ze zklamání při srovnávání těchto dvou řad. Tohle vše je ale už ve hvězdách.




John Flanagan


Knihu si můžete zakoupit ZDE.
Děkuji nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. hranicarova ucne jsem necetla jeste ani jednoho, stydim se :( ale chtela bych

    OdpovědětVymazat