23 června 2013

Recenze: Lola a kluk od vedle

Lola a kluk od vedle
Autorka: Stephanie Perkinsová

Přeložila: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 305


Anotace: 

Začínající návrhářka Lola Nolanová nevěří na módu… věří v kostýmy. Čím výraznější outfit, čím třpytivější, čím zábavnější, čím divočejší – tím líp. Ale Lola je přes neskutečné modely také hodnou dcerou a kamarádkou s velkými plány do budoucna. Všechno je perfektní (včetně jejího sexy přítele rockera), dokud se do sousedství nevrátí obávaná dvojčata Bellova. Calliope a Cricket. Hlavně Cricket, nadaný vynálezce, který zrovna vystoupil ze stínu slavné sestry. Cricket, který by se moc rád vrátil do Lolina života. Lola teď dumá, jak se poprat s city ke klukovi od vedle… a vypadá to na dlouho!

Vlastní hodnocení: 

Pro každého, kdo četl Polibek pro Annu, je velkým lákadlem k Lole i fakt, že se autorka rozepsala i o Anně a jejím příteli s úžasným jménem Étienne St. Clair. Za tohle nahlédnutí do jejich života jsem Stephanii Perkinsové neskonale vděčná. Nejde totiž jen o nějakou ubohou zmínku ale oni dostanou svůj prostor i v této knize. Při čtení zjistíte, jak pokračuje jejich vztah, z čehož jsem byla prostě nadšená.

Jedním z důvodů, proč jsou romány Stephanie Perkinsové tolik oblíbené, je i charakter jejích postav. Lidé v jejích knihách nejsou dokonalí, copak někdo v reálném životě je? Každý má své chyby a právě s tím umí autorka skvěle pracovat a my máme pocit, že něco takového se může stát někdy i nám.

Velkou záhadou je pro mě Lolin soused Cricket Bell. V žádném případě ho nejde označit za idola dívčích srdcí. Přesto má své kouzlo. Nějakým zvláštním způsobem ho stále vidím jako šíleného vynálezce. Cricket je neskutečnou kombinací hodného a přátelského kluka s několika vlastnostmi holky, které získal při doprovázení své sestry po soutěžích v krasobruslení. Upřímně, který kluk by si nechal nalakovat nehty modrou barvou či uměl upravit dívce vlasy lépe než někteří kadeřníci.

Často máme tendenci si hlavní mužské postavy zamilovat a přát si, aby existovali i ve skutečnosti. Cricket se pro nás asi nikdy nestane naším hrdinou, ale má prostě něco do sebe, že jsem mu od samého začátku držela palce.

Další věcí, která mě upoutala je i malý výlet do historie, kdy se dozvíme něco o vynálezci Grahamu Bellovi. Představte si chlapce, který ke svému tolik významnému předkovi vzhlíží a chtěl by být jako on, ale jednou se dozví, že všechno je vlastně lež. Myslím, že by to podrazilo nohy každému z nás.

Od té velké pointy celého příběhu jsem očekávala prostě víc. Lola byla tehdy mladší a určitě jí to hodně ublížilo, ale aby to tolik prožívala ještě po takové době, je docela přehnané alespoň pro někoho v našem věku. Trochu mi to připadalo jako vytrhnuté z dívčích románů pro třináctileté.  

Velikým mínusem knihy je samotná korektura, za kterou bych nejraději někomu ublížila. Na nakladatelství CooBoo, od kterého čekáme to nejlepší, tu najdete příliš mnoho chyb, které nejsou při čtení vůbec příjemné.

Kniha se čte přes všechny chybičky skvěle. Vše to zpestřili Lolini rodiče, což jsou dva muži a to stále není v našich poměrech zrovna časté. Její biologičtí rodiče totiž nejsou zrovna nic příjemného k rozhovoru. Vše to trochu kazilo Lolino chování. Svojí nerozhodností občas lidem kolem sebe až ubližovala. Lola a kluk od vedle je skvělou volbou na volný víkend, která vás rozhodně nezklame.


Obálka i anotace jsou použity ze stránek nakladatelství CooBoo, kde si můžete knihu zakoupit ZDE.



Recenze na Polibek pro Annu ZDE.



1 komentář: