05 dubna 2013

Recenze: Polibek pro Annu

Polibek pro Annu
Autorka: Stephanie Perkinsová

Originální název: Anna and the French Kiss
Přeložila: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 334

Anotace: 

Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti. A také je tu jeden spolužák, Étienne St. Clair, který se liší od všech chlapců, které kdy Anna potkala…


Vlastní hodnocení: 

Hlavní hrdinka Anna je milá holka z Atlanty a o Paříži kromě několika předsudků neví zhola nic. Autorka vytvořila postavu, se kterou se dokáže každá z nás ztotožnit. Má hodně dobrých vlastností ale také své chyby, které ji dělají ještě lepší. Nikdo z nás nemá rád dokonalé holky, co mají úplně všechno. Hodně mě pobavila její chronická čistotnost a pořádkumilovnost. I já si zakládám na úklidu, ale nikdy jsem to takhle nepřeháněla. Nesnesla bych mít vyžehlené povlečení, co vy?

Teď se zaměříme na hlavní mužskou postavu. Étienne St. Clair je vzor dokonalosti. Každá čtenářka se do něj musí zamilovat. Ve chvílích, kdy se mi na okamžik vrací zdravý rozum, pochybuji o tom, že někdo tak perfektní jako Étienne existuje, ale při čtení vám to bude jedno a prostě se od něj nedokážete ani na minutu odtrhnout

Z počátku jsem měla problém se s Annou sžít. Rodiče ji bez ptaní poslali na prestižní školu v Paříži a ona to bere jako naprostou tragédii, protože musí opustit svůj dosavadní život. Já osobně bych to brala jako zázrak, protože mým snem je studovat v cizině nebo alespoň navštívit třeba právě Francii.

Během čtení je nutné si zvyknou na jistou míru nespisovných slov. Díky tomu je výsledek ještě zajímavější a rozhodně vtipnější. Stephanie Perkinsová má talent popsat atmosféru Paříže natolik, že zapomenete na okolní svět. Společně s Annou a Étiennem se budete procházet uličkami Města lásky a navštívíte třeba Notre Dame či Point Zero.

Dalším zajímavým bodem příběhu je i postupně vyvíjející se vztah hlavních postav. Přímo cítíte jiskření mezi nimi, ale Étienne je stále zadaný a Ellie se tam prostě vždy nějak vetře a vše je opět na začátku. Díky autorce mají Anna s Étiennem dost času se navzájem poznat a stávají se tím bližší i samotným čtenářům.Vše je totiž i daleko realističtější a upřímnější. 

Autorka nemohla zasadit příběh do lepšího prostředí. Každý z nás miluje Město světel, což vám teď ale může připadat příliš obehrané, ale díky skvělým nápadům Stephanie Perkinsové vznikl zcela jedinečný román. Kniha se čte lehce, vtipně a postavy si nejde jinak než zamilovat. Ovšem až na Ellie, kterou jsem naopak nesnášela od první vteřiny. Pokaždé když si teď na Polibek pro Annu vzpomenu, vykouzlí mi šťastný úsměv na rtech. 


Pár slov o autorce: 

Stephanie Perkins je autorkou knih pro dospívající čtenáře (a taky pro dospělé, kteří se nebojí přiznat, že young adult knihy jsou prostě skvělé). Narodila se v Jižní Karolíně, vyrostla v Arizoně a na univerzitu chodila v San Franciscu a Atlantě. Nyní žije v horách Asheville uprostřed Severní Karolíny se svým mužem v domě, který má téměř sto let a každý jeho pokoj je vymalovaný jinou barvou duhy.

Celý život pracovala s knihami – nejprve jako prodavačka, pak knihovnice a nyní jako spisovatelka. Ve všední dny ji spolehlivě najdete za stolem, jak píše a pije jeden šálek kávy nebo čaje za druhým. O víkendu kouká na filmy a čeká, až se herci políbí. Věří, že ve všech knihách a filmech by mělo být polibků co nejvíc.





Další kniha od této autorky



2 komentáře:

  1. O téhle knize už taky slyším hrozně dlouho, ale pořád jsem se k ní nedostala..

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá kniha kniha, už se těším na Lolu, jen mám dilema, jestli do ní jít v angličtině nebo si počkat až vyjde v češtině :)

    OdpovědětVymazat