05 dubna 2013

Recenze: Útok z PODZEMÍ

Největší obrázek výrobku Útok z PODZEMÍ
Autoři: Roderick Gordon a Brian Williams


Přeložil: Zdík Dušek
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fragment
Série: Podzemí
Díl: 5


Anotace: 

Dobrodružství Willa Burrowse pokračuje! Styxové se znovu vynořili z Podzemí na Povrch. Pokud jste si mysleli, že Likvidátoři byli odporní, zapomeňte na to. Tentokrát s sebou totiž vzali i své ženy. Jediné, co jim stojí v cestě, je Will Burrows a jeho přátelé. Doutnající spirála chaosu se roztáčí a ne všichni přežijí. Jestli se domníváte, že jste na Povrchu v bezpečí, raději se znovu zamyslete!



Vlastní hodnocení:

Autoři se nás zase snaží dohnat k šílenství. Jak si jinak vysvětlit, že každá jejich kniha má otevřený konec. Obzvláště u tohoto dílu je to přímo smrtící, protože je i zároveň ze všech nejkratší. Kdo má ale pořád vydržet to napětí?

Setkáváme se již popáté s Willem, kterého prostě nejde přehlédnout. Paradoxně ale čtenáře nejvíce zaujmou Styxové tak jako vždy. Kdo z nás knihu nesoudí podle záporných postav? Pokud nejsou dobří oni, nemůže být dobrý ani příběh.

Samotní autoři si zaslouží obdiv už od prvního dílu. Nemůže pro ně být vždy snadné se na něčem shodnout, a proto je jejich dílo ještě výjimečnější. Převládá názor, že tím důležitějším je Roderick Gordon, který vymyslel hlavní téma celé série. Tento nápad dostal, když kopal na zahradě a soused ho varoval, aby se neprokopal do tunelu, který spojoval jeho sklep s kostelem.

Kniha se řadí mezi příběhy pro děti. Já toto stanovisko příliš nesdílím, protože nepatří mezi knihy, co bych četla dětem před spaním. Pokud bych je tedy nechtěla pořádně vystrašit. Série je velmi temná a stále postrádá to odlehčení, na které čekám od samého začátku.

Kladem této knihy jsou bezpochyby zajímavé ilustrace, které vytvořil druhý autor, Brian Williams. Ale i ty bych stylem zařadila spíše do nějakého hororu.

K mému zklamání se série Podzemí zařadila mezi ty knihy, ze kterých chtějí autoři ždímat až do poslední vteřiny. Čtenář má občas pocit, že Gordon a Williams už jen vaří z vody

Přes všechny malé chybičky jsem si celou série zamilovala a doporučuji ji každému kdo chce zažít perfektní dobrodružství, do kterého se může plně ponořit. 




Obálka dalšího dílu Podzemí
V Anglii vychází v květnu 2013




Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 
Obálka i anotace jsou použity ze stránek nakladatelství Fragment, kde si můžete knihu koupit. 

3 komentáře:

  1. Souhlasím, taky mě tahle série dostala! :) Hodně lidem se nelíbí, ale podle mě je to originální námět a skvělý příběh!! :) Super vlastní hodnocení a bohužel musím podruhé souhlasit - s vydáním každého dalšího dílu mám pocit, že už jim jde jen o peníze a vezou se na slávě dílů předchozích. I tak ale, super čtení a rád si přečtu i ten díl šestý. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář ... v poslední době se tu nikdo moc nevyjadřuje :D

      Vymazat
  2. Pořád nevím, jestli se do téhle série pustit nebo ne..
    Už o tom uvažuju fakt dlouho, ale.. :'D

    OdpovědětVymazat