12 února 2013

Recenze: Deklarace smrti

Největší obrázek výrobku Deklarace smrtiAutor: Gemma Malley
Přeložila: Milena Hordinová
Originální název: The Declaration
Počet stran: 255
2. vydání
Série: Deklarace
Díl: 1
Nakladatelství: Fragment

Anotace: 

Velká Británie, rok 2140.

Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán.

Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?




Vlastní hodnocení:

Hlavní hrdinkou je patnáctiletá Přebytečná Anna, žijící již od dětství v jednom takovém výcvikovém domě pro přebytečné - Grange Hallu. Jejím snem je stát se nejlepší Užitečnou na světě a co nejlépe sloužit Vyvoleným. Její svět se však změní, když do Grange Hallu přijde nový Přebytečný - patnáctiletý Peter. Ten se jí snaží přesvědčit, že vše čemu až doposud věřila, jsou jen lži. A chce, aby s ním s Grange Hallu utekla....

PřebytečníJsem vděčná nakladatelství Fragment za nové vydání této knihy. Nejsem jediná, koho odradila dost nešťastná volba obálky původních Přebytečných. Přijde mi jedním slovem dětská. Asi bych se ji nikdy nedonutila přečíst a nezjistila bych, o jak skvělý příběh jde.

Deklarace smrti rozhodně dokáže zapůsobit. Přiměje čtenáře přemýšlet o budoucnosti, dlouhověkosti, o právech a povinnostech lidí, rodině či třeba o přátelství. To je jen krátký výčet toho, co se mi honilo v mysli. Nejpůsobivější dojem však v roce 2140 vyvolává nebezpečná otázka: Kdo má vlastně právo na život?

Pomocí násilí, ponižování i příšerného psychického nátlaku učí „Přebytečné“ pocitům vlastní ubohosti, odpornosti, špinavosti a čisté nenávisti k rodičům za to, že je přivedli na svět. Pocítíte až příliš realistický význam termínu život za život.

Pod vší tou zvrácenosti světa se ale nachází i láska, ve které tkví největší naděje. Je to láska rodičů k vytouženému dítěti ale i láska chlapce, který je ochotný obětovat vše pro záchranu jedné dívky.

Jediným mínusem pro mě je, že jsem se více nedozvěděla o Podzemním hnutí. Tihle rebelové bojující proti systému mě opravdu zaujali a autorka se o nich mohla trochu rozepsat. 

Už dlouho ve mně nějaký příběh nezanechal tak hluboký dojem a doufám, že nejsem jediná, koho tahle opravdu výjimečná kniha zaujme.




Gemma Malley



Pro zajímavost dodávám, že Deklarace smrti (či původně Přebyteční) je první díl trilogie The Declaration.
Další díly The Resistance (2008) a The Legacy (2010) jsou dostupné pouze v angličtině. Doufám, že se někdy dočkáme i českého pokračování.



Obálka i anotace jsou použity ze stránek nakladatelství Fragment, kde si můžete knihu zakoupit. 
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 

2 komentáře:

  1. Túto knižku si plánujem prečítať 8) je to zaujímavá téma 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku si chci přečíst :-) Může být zajímavá, podle popisu mě zaujala :-)

    OdpovědětVymazat