20 února 2013

Recenze: Eragon - Průvodce po Alagaesii

Největší obrázek výrobku Eragon – Průvodce po Alagaësii
Christopher Paolini


Originální název: Eragon´s Guide to Alagaesia
Přeložila: Olga Zumrová
Grafická úprava: Jonathan Lambert
Editorka: Emma Goldhawk
Ilustroval: Fred Gambino, Larry McDougal, Ian Miller, David Wyatt
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 32



Anotace: 

Vítej, Dračí jezdče! Gratuluji ti - být vybrán mezi Dračí jezdce je veliká čest. Sestavil jsem pro tebe průvodce, který představuje nejdůležitější národy, místa a věci v Alagaesii. Pečlivě si jej prostuduj! Nejeden krát mě zachránil před jistou smrtí. A může se stát, že na těchto poznatcích bude jednou záviset i tvůj život!






Vlastní hodnocení: 

Kniha je skvělá v mnoha ohledech. Všechna témata jsou zajímavě zpracovaná a díky skvělým obrázkům daleko realističtější. Kresby jsou jedním slovem bravurní. Skvěle to předvádí ilustrace porovnávající elfy, lidi, trpaslíky a urgali. Zvláště ty poslední jsem si nikdy nedokázala plně představit.





Největším kladem však jsou různá malá překvapení. Ať už jde o přehnuté stránky, vyklápěcí lístky či obálky s něčím zajímavým. Pokaždé když otočíte stranu najdete něco, co můžete zkoumat a někdy si to dokonce i osahat. Oblíbila jsem si například dvojstranu s tématem Přírodopisu, kde stále znova a znova přejíždím prsty přes kožešině Feldunosta. Doslova jsem radostí zadržela dech při obálce, která obsahuje věštecké dračí kůstky a při při pohlazení dračího křídla. Takhle bych mohla pokračovat až do poslední strany. 


Menší výhrady mám proti samotné obálce knihy. Působí až příliš levně. Jako by se autoři snažili u všech těch úžasných stránek a nakonec jim na samotné desky nezbyla energie. Upřímně kdo z nás při výběru knih nehledí na obal?


V knize jsou přehledně představeny rasy, místa, osoby, ba dokonce i historické události a bojové systémy, se kterými se v Alagaësii může poutník setkat. Eragon v této příručce vystupuje jako mentor, který nováčka vzdělává, poučuje a občas se svěří s nějakým tím zážitkem.

Kniha vznikla kvůli snaze zaplnil čas při čekání na poslední díl série - Inheritance.





Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 


Obálka i anotace jsou použity ze stránek nakladatelství Fragment, kde si můžete knihu zakoupit.

Žádné komentáře:

Okomentovat