25 června 2013

Recenze: Erebos - Počítačová hra, která tě sleduje...

Největší obrázek výrobku EREBOS –  Počítačová hra, která tě sleduje
Autorka: Ursula Poznanski
Přeložila: Karolína Kousalová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 319
2. vydání
Anotace:

Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?


Vlastní hodnocení:

Erebos je jedním velkým překvapením. Knihu s počítačovou zápletkou jsem zatím ještě nečetla a dlouho jsem se k ní nemohla odhodlat. Měla jsem pocit, že se hodí spíše pro kluky, anebo ještě více pro počítačové maniaky. Zaujaly mě však všechny kladné recenze, na které jsem všude narážela.

Kniha má stejnou schopnost pohltit čtenáře jako hra samotné hráče. Celá ta posedlost Erebosem není úplně příjemný pocit. Nedokázala jsem se však do toho plně vžít, protože jsem počítačové hry nikdy příliš nehrála.

První polovina knihy je nabytá akcí, která však postupně trochu upadá. Pokračujete tím, že se nějak snažíte dostat k dalšímu dobrodružství. Ve chvíli, kdy dospějete k finále, vás kniha zase chytne. Doufám, že všichni vytrváte a k tomu konci dospějete, byla by to totiž velká chyba.

Nejzajímavějším bodem Erebosu je asi to, čeho všeho jsou lidé schopni, aby mohli pokračovat, protože nic není zadarmo. Autorka se nesnaží, abychom si všechny její postavy oblíbili. Většinu těch lidí nebudete mít vůbec rádi, ale rozhodně to není žádným mínusem. Velkým záporem však je, že autorka se nikde neobtěžovala zmínit věk svých postav a jak jsem si všimla, nejsem jediná, komu to vadí.

Kniha se čte lehce díky stylu psaní i dobrému překladu. Zápletka je postavena na reálné možnosti, že něco podobného se může stát i v našem okolí. Poznanski nám ukazuje, jak může být nebezpečné kombinovat reálný svět s tím virtuálním. 




U. Poznanski


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 
Obálka i anotace jsou použity ze stránek nakladatelství Fragment, kde si můžete knihu koupit.

4 komentáře:

  1. Zrovna knihu čtu, jsem už skoro na konci a je to vážně úžasný, moc mě to baví, dneska to asi dočtu... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu jsem četla a musím říct, že je vážně úžasná. Jedna z nejlepších, co jsem kdy četla.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelá kniha, veľmi sa mi páčila 8)

    OdpovědětVymazat