10 dubna 2013

Recenze: Espressologie

Espressologie
Autor: Kristina Springerová


Přeložila: Dana Stuchlá
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 191


Anotace: 

Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe, nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne?


Vlastní hodnocení: 

Žádný milovník kávy nesmí přehlédnout tuto knihu. Z Espressologie je již od první stránky cítit pravá podstata toho, na čem je většina z nás doslova závislá. Jen málo knih nám dokáže při čtení způsobit takovou chuť na určitou věc. Jde prostě o ideální knihu pro každého pravého kávomila.

V dnešní době se nejvíce čte fantasy. Připouštím, že i já mám pro tento žánr velkou slabost. V této knize však nenajdete žádné nadpřirozené jevy, ačkoli by někteří čtenáři mohli mezi ně zařadit neskutečný talent hlavní hrdinky s kávou a dohazovačstvím.

Když jsem o knize poprvé slyšela, byla jsem kapku rozpačitá. Obávala jsem se, že to bude další lovestory pro náctileté, které bývají občas dost nudné a hloupé. Nedokážu ani vyjádřit, jak moc jsem se mýlila.

Další obavy jsem měla z malého počtu stránek. Po dočtení na tom, ale vůbec nezáleží. Čtenář cítí naprostou spokojenost, pokoj a zároveň příjemné rozechvění jako po dočtení dlouhého románu se stovkami stran. Espressologie má velkou vnitřní sílu, kterou najdete pouze ve výjimečných knihách. Její podstatou je rovněž jednoduchost a přímočarost. Nedostanete žádné zbytečné informace, které mě při čtení tak často otravují.

Mnoho spisovatelů se dnes snaží přijít s něčím novým. Je to čím dál těžší, protože vydavatelství nám přináší další a další věci. Kristina Springerová nás však příjemně překvapila. Vytvořila téměř z ničeho nádhernou romantickou zápletku.

Velmi mě zaujaly i všemožné druhy káv, které se dají připravit. Přímo jsem umírala touhou alespoň některé ochutnat. Nejvíce mě zaujala Cameronova oblíbená káva – karamelové latte s oříšky, což zní prostě božsky. Navíc mě rozesmála charakteristika, kterou k ní Jane vymyslela.

Espressologie dokáže udržet naši pozornost až do posledního slova. Jde o kouzelný příběh o kávě, lásce a přátelství. 



2 komentáře:

  1. Pekná recenzia, akurát dnes si ju chystám prečítať a keďže je taká tenká, tak to budem mať aj rýchlo 8)

    OdpovědětVymazat