09 dubna 2013

Recenze: Kočičí holka - Nový začátek

Největší obrázek výrobku Kočičí holka – Nový začátek
Autor: Thomas Brezina

Přeložila: Dagmar Steidlová
Série: Kočičí holka
Díl: 2
Počet stran: 383
Nakladatelství: Fragment


Anotace: 

Katie...
...vidí i ve tmě...
...slyší i přes zeď...
...vyskočí mnohem výš, než ostatní...
...je totiž Kočičí holka.


Nejlepší kamarádi: Ming a Laura, spojuje je odlišnost od ostatních dětí.
Věk: 15 let

Katie je nositelkou kočičích genů, které jí aplikovali její rodiče, biochemici. Žije na malém ostrově St. Jeremy se strýcem a babičkou, kteří se jí ujali po tragické smrti jejích rodičů před mnoha lety.
Pohodu narušují neznámí nepřátelé, kteří se jí chtějí zmocnit pro její zvláštní schopnosti. V zápětí dostává zprávu, že její rodiče jsou živí a chtějí se s ní setkat...
Využije svých schopností, aby ochránila svůj život?
Najde Katie své rodiče?

Vlastní hodnocení: 

Kočičí holka je kniha o holce Katie, které zemřeli rodiče při letecké katastrofě. Bydlí proto u strejdy na jednom ostrově. V patnácti letech si začala všímat svých zvláštních schopností. Později se dozvěděla, že na tom mají vinu kočičí geny, které ji dali její rodiče při pokusech. K patnáctinám ji přišlo CD s její oblíbenou hudbou a tajemným vzkazem, který nestihne dokoukat.

Druhý díl začíná ve chvíli, kdy Katie sedí v letadle a postupně se dovídá, že na starý život musí zapomenout. Musí se smířit s tím, že už neuvidí své přátelé a ani se s nimi nesmí zkontaktovat, protože by to mohlo přivést její nepřátelé na stopu. A tak z ní udělají novou osobu.

Kočičí holka – Nový začátek je typické dílo Thomase Breziny. Obsahuje hromadu děje, zápletek a také problémů. Čtenář se až podivuje, jak může tohle všechno dát autor dohromady. Brezina napsal již tolik knih, ale každá je naprosto jedinečná a speciální. Musí mít opravdu výjimečnou fantazii.

Kniha je určená pro čtenářsky od 13 let. U této recenze se nemohu příliš rozepsat. Jsem již starší než ty, pro které je určená, proto je pro mě příběh už trochu jednodušší. Věřím, že mladší holky si Kočičí holku zamilují stejně jako před lety já první díl.


Pár slov o autorovi: 


Thomas Brezina se narodil ve Vídni. Svou první knihu napsal již v osmi letech a měla 30 stránek. První opravdový úspěch však zaznamenal "teprve" v 15 letech, když vyhrál se svými pěti televizními scénáři "Velkou rakouskou cenu pro mládež". Po maturitě na gymnáziu trochu studoval, ale mnohem více se zabýval prací pro televizi. Měl a dosud i má vlastní TV pořady.

Našlo si jej jedno vydavatelství, které mu nabídlo, aby začal psát knížky a on to zkusil. A velmi se mu to zalíbilo. Jako spisovatel píše od roku 1989. Jeho knih (převážně pro mládež) je již více než 400, byly přeloženy do 35 jazyků. Jeho heslo zní: "Čtení by mělo být dobrodružství."

A víte, že je i vášnivým sběratelem hodin (má jedny, co jdou dokonce i pozpátku), a že každý den končí rozepsanou větou, aby mohl následujícího dne rychle navázat na svůj příběh?





Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 
Obálka i anotace jsou použity ze stránek nakladatelství Fragment, kde si můžete knihu koupit. 

1 komentář:

  1. Kočičí holku naprosto miluju! Úžasný námět. (Jsem milovníkem všech kočkovitých šelem...) Je sranda pozorovat styl psaní u jednotlivých autorů. U spisovatelů když jde o lásku, píšou,jak se nějakým způsobem divný kluk(nehezký, neoblíbený) zamiluje do bezva holky a vyjde jim to...U spisovatelek je to právě naopak.(nehezká holka a krásný kluk) :) Když jsem si přečetla jedničku, bylo mi líto že knížka skončila.... Po čtvrt roce jsem náhodou objevila v knihovně dvojku. S radostí jsem se do ní začetla. Řeknu vám jedno: HRŮZA! Jak autora mohlo napanout, že se Katie nechá vystavit jako nějaká atrakce v televizi?! Jak to mohlo hůře skončit než že vydírala peníze a dostala milion liber pro sebe i pro svého přítele, koupila si na ostrově obří vilu,kam se se svými přáteli odstěhovala?!

    OdpovědětVymazat