23 února 2013

Recenze: Poslouchej!


Poslouchej!Autor: Sarah Dessenová
Originání název: Just Listen
Přeložila: Jindra Horynová
Počet stran: 336
Nakladatelství: CooBoo



Anotace: 

Ještě vloni byla Annabel holka, co má úplně všechno – nebo aspoň tuhle roli hrála v televizní reklamě na Obchodní dům Kopf. Letos nemá nic. Nejlepší kamarádka Sophie ji opustila, rodinné štěstí ničí anorexie starší sestry a ve školní jídelně si není ke komu přisednout. Dokud nepotká Owena Armstronga. Vysoký, výrazný a hudbou posedlý Owen je polepšený mizera odhodlaný říkat lidem pravdu. Možná by Owen mohl Annabel pomoct vyrovnat se s tím, co se jí přihodilo tu noc, kdy se Sophií přestaly být kamarádky.




Vlastní hodnocení: 

Věděla jsem, autorka píše knihy s romantickou zápletkou. Neměla jsem tedy příliš velké očekávání. Předpokládala jsem spíše jednoduchou romanci možná s milostným trojúhelníkem, který se dnes objevuje téměř v každé knize. Poslouchej! mě však ve všech směrech překvapilo.

Autorka napsala neuvěřitelně silný příběh. Je to kniha o rodině, přátelství, módě ale i nenávisti a zlobě. Všechna důležitá témata jsou spojena dohromady díky skvělé vypravěčce Annabel. Sarah Dessenová dokázala zachytit samotnou podstatu. Nejvíce to představuje příběh Annabeliny sestry Whitney, která se dostala až na samotné dno.

Hlavní postava Annabel je velice zvláštní hrdinka. Je až neskutečné, jak velký má strach z konfrontací, což je ale jen jeden z jejích problémů. Na řadu přichází Owen, který je plný protikladů. V životě si toho už hodně prožil, ale teď se rozhodl polepšit. Absolvoval kurz zvládání vzteku a drží se své filosofie vždy hovořit pravdu. Přinese do jejího života hudbu, která dokáže doslova změnit život. 

Owen je ten jediný, kdo může Annabel zachránit. Co se ale stane, pokud si Annabel nedokáže připustit, že on je její jedinou nadějí?

Velkou část knihy tvoří Annabeliny návraty do minulosti. Nemusíte však mít strach, že se v ději začnete ztrácet. Právě naopak. Celému příběhu to dodává na autentičnosti a napínavosti.

Poslouchej! je skvělou volbou ve chvíli, kdy chcete prostě vypnout každodenní shon. Zjistíte, že sice může být ještě hůř, ale vždy existuje naděje na dobrý konec.






POSLOUCHEJ.
Je možný, že tě to totálně otráví, řekl mi Owen. Ale třeba ne. 
Třeba ti to dá odpověď na všechny otázky, který život přináší. 
V tom je ta krása, víš?



1 komentář:

  1. Už dlouho přemýšlím o tom, že bych si od autorky přečetla ráda nějakou tu knihu, možná se po téhle podívám :)

    OdpovědětVymazat