28 ledna 2013

Recenze: Krásní mrtví - Jonas


Největší obrázek výrobku Krásní mrtví – Jonas

Autor: Eden Maguire
Přeložila: Edita Drozdová
Počet stran: 271
Nakladatelství: Fragment
Tetralogie: Krásní mrtví
Díl: 1


Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím.


Anotace: 

V průběhu jediného roku zemřeli v malém americkém městečku čtyři mladí lidé. Jonas měl nehodu na motorce, Arizona se utopila, Summer byla zastřelena a Phoenix zemřel na následky pobodání nožem v pouliční rvačce. Někdejší Phoenixova přítelkyně, šestnáctiletá Darina, je zoufalá a často se uchyluje na své oblíbené místo několik mil od domova, kde se stane neuvěřitelná věc: spatří Phoenixe i další přátele živé a zdravé. Jsou skuteční, nebo Darina trpí halucinacemi? Co znamenají andělská křídla, která jim narostla? Nezodpovězených otázek je mnoho, jedno je však jisté – jedině Darina může Krásným mrtvým pomoci…


Obálka: 

Je jedním slovem nádherná. Získala si mě hlavně tím, že není nijak přeplácaná a přesto zaujme na první pohled. Po přečtení už z ní však nejsem tak nadšená, protože se k celému ději nehodí.


Vlastní hodnocení: 

Co se s námi stane, když zemřeme? Někdo si myslí, že naše duše nalezne věčný odpočinek třeba v nebi. Ale co když nás někdo zavraždí? A co když se náš vrah nikdy nenajde? V sérii Krásní mrtví jsou duše takových lidí uvězněni v limbu již napořád.


Po upířích, vlkodlacích či dracích přichází další fantasy téma s potenciálem oslovit čtenáře na celém světě. Románová série je napínavým příběhem s příměsí hororu a romantiky, který ukazuje, co dokáže zármutek provést s lidmi a čeho všeho jsou pod jeho vlivem schopni.

Musím vyzdvihnout, že kniha je napsaná přístupným stylem. Téma lásky silnější než smrt dokáže oslovit nejširší publikum, čehož si jsou současní autoři dobře vědomi. Věřím, že při některých povedených scénách se alespoň na chvíli plně ponoříte do děje.

Pauzy mezi scénami a nedokončené záležitosti mi občas vyvolávaly lehký tik oka. Čtenář musí často čekat na vysvětlení jako hladový student v přecpané školní jídelně. Občas dokonce dochází k poměrně rychlým přesunům z bodu A do bodu B, při kterých jsem se někdy dostala i do bodu Z. 


Popisy okolí jsou celkem ucházející. Kamenem úrazu jsou však popisy postav, jejich myšlenky i samotné charaktery. Je škoda, že si čtenář musí hodně věcí domýšlet či jen odevzdaně čekat, kdy se autorka uvolí mu něco málo sdělit. 

Kniha podle mě patří k průměru, jelikož má své dobré i špatné stránky. Těším se, jak si autorka povede v dalších dílech. Určitě si je přečtu, jelikož jsem zvědavá, co vedlo k řadě dalších záhadných úmrtí studentů z Ellertonské střední.


Pár slov o autorce:
©

Eden Maguire žije střídavě ve Velké Británii a Spojených státech. Kromě literatury se zajímá o nadpřirozeno a temné stránky života. Volný čas tráví ze všeho nejraději v přírodě, především u svých přátel na ranči v Coloradu. Sama k tomu říká: "Posaďte mě na koně a nasměrujte mě k nejbližší hoře – tam je můj soukromý ráj."

Na opuštěné coloradské farmě rovněž nalezla inspiraci pro svou tetralogii Krásní mrtví, která vyšla v originále v letech 2009-2010 a stala se jejím prvním hitem. Všechny čtyři díly Krásných mrtvých vydává v češtině Nakladatelství Fragment. V současnosti už Eden pracuje na další sérii, která se bude jmenovat Dark Angel a její první dva díly vyjdou v angličtině v roce 2011.


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. Teď jsem tuhle knihu dočetla. Líbila se mi, ale jako ano občas tam je trošku chaos. Ale těším se na další díly, až si je přečtu.

    OdpovědětVymazat