02 února 2013

Recenze: Věk magie - Bájná pečeť

Věk magie 1 - Bájná pečeťAutor: Bernd Perplies
Přeložila: Vladana Hallová
Trilogie: Věk magie
Díl: 1
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 424

Anotace: 


Svět se mění. V troskách bájné Atlantidy, hluboko pod hladinou moře, rozlomila skupina kouzelníků prastarou pečeť, aby vyhlásila počátek nového věku magie. Dochází ke znepokojivým změnám, které mohou mít za následek ničivý chaos. Podaří se mladému reportérovi Jonathanovi odhalit tajemství starého Londýna, za jehož zdmi se ukrývají bájné bytosti, duchové a lidé s nadpřirozenými schopnostmi? Jak s tím souvisí smrt jednoho z největších kouzelníků? A je ještě vůbec šance na zvrácení osudu a záchranu světa tak, jak ho známe?


Vlastní hodnocení:

Kdo z nás by neznal legendu o Atlantidě? Bájná pečeť nám přináší svou vlastní verzi. Atlantida se totiž potopila z dobrého důvodu. Nacházel se v ní prazdroj veškeré magie. Divoká energie však musela být spoutána, aby nenapáchala více škody než užitku. Byla zapečetěna a s celým ostrovem schována na dno Atlantského oceánu. Ale jeden aktivní badatel a zároveň i čaroděj, Atlantidu objevil a pečeť porušil.

Autor dal dohromady poměrně dost nesourodou skupinu hlavních hrdinů, která se pokouší zjistit, kdo je vrah, ale i odhalit hrůzné spiknutí. Mezí vším tím chaosem si zažívají svá vlastní dramata. Při čtení se rovněž dostaneme do viktoriánské Anglie koncem 19. století. Atmosféru té doby skvěle navozují zajímavé úryvky z novin na začátku každé kapitoly. 

Kniha vypadala podle ukázky i samotné anotace velmi akčně. Nakonec ale k největšímu dobrodružství došlo až v závěru. Většinou však bylo o čem číst i během celého příběhu.

Každá postava dostala dostatečný prostor k tomu, aby se projevila a jejich charaktery jsou dostatečně propracované. Autor s počtem hrdinů rozhodně nešetřil, takže od něj bylo velice rozumné připojit na závěr knihy i jejich stručný přehled.

Zaujalo mě i Perpliesovo pojetí magie - energie a vlákna. Jsem vděčná i za původní obálku knihy. Připouštím, že jsem byla nejprve trochu zklamaná, že jde o paperback. Ale jakmile jsem ji držela v rukou musela jsem si přiznat, že je prostě úžasná. Velice jsem si oblíbila dvě mapy umístěné právě na vnitřní straně obalu: Evropy a Londýna.


"Přízemní tvorové potřebují mít spořádaný život. Génius zvládá i chaos!"   str. 250


Pokud máte náladu na historický příběh z 19. století, rozhodně sáhněte po Věku magie. Právě zde, ve Spojeném království a z velké části přímo v Londýně, se celý příběh odehrává. A můžu říct, že je zde použita velká spousta historických faktů a máte možnost nahlédnout přímo do všedního života tehdejších Londýňanů.


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 


Žádné komentáře:

Okomentovat