15 prosince 2012

Recenze: Percy Jackson - Zloděj blesku

Autor: Rick Riordan
Přeložila: PhDr. Dana Chodilová
Počet stran: 400
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2009
Série: Percy Jackson
Díl: 1

Anotace:

Jmenuji se Percy Jackson.
Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu.
Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr.
Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia.
Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi?
Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!


První věta:
Pochop, já nechtěl být polobohem.

Vlastní hodnocení:

Kniha patří mezi mé nejoblíbenější, i když už nejsem dítě. Klidně si ji mohou přečíst i starší čtenáři, ale v tom případě ji musí již brát kapku s nadhledem a jako takovou nádhernou oddechovou četbu. Občas je trošku jednodušší. Narazila jsem na několik věcí, které mi tak úplně neseděli či jsou trochu podivné.

Pro mě důležitým kladem je úžasný smysl pro humor, který této knize rozhodně nechybí.

Jsem ráda, že hlavní zápletka knihy je ukončená. Příliš mnoho autorů si libuje v otevřených koncích, což škodí našim nervům. Ale nebojte, konec dává tušit, že dojde k dalším napínavým dobrodružstvím, takže je stále na co se těšit.

Knihu bych doporučila nejvíce těm, kteří ještě neztratili dětskou fantazii a rádi se u čtení knihy zasmějí. 
S nadšením si přečtu další díly a jsem zvědavá, jak bude příběh Percyho a jeho přátel pokračovat.



Pár slov o autorovi:

rick_riordanRick Riordan učil patnáct let angličtinu a dějepis na státních i soukromých školách v San Francisco Bay Area v Kalifornii a v Texasu. V roce 2002 získal od školy Saint Mary´s Hall jako první učitel této školy ocenění Master Teacher.

V knihách o Percy Jacksonovi Riordan čerpá ze svých zážitků při výuce řecké mytologie a také ze zkušeností s výukou dětí se speciálními potřebami.

Rick Riordan se v současnosti věnuje naplno psaní. Se svou ženou a dvěma syny žije v San Antoniu v Texasu. Jen ve Spojených státech je momentálně v oběhu více než 30 milionů knih Ricka Riordana.


Doplňuji část rozhovoru s autorem:

Příběh o Percym Jacksonovi nás uvádí do světa starořeckých mýtů a bájí. Kdy a jak jste k nim vy osobně získal vztah?

Mytologii jsem měl rád už jako kluk. Když mi bylo asi dvanáct, četl jsem Pána prstenů a moje moc dobrá paní učitelka mi řekla, že Tolkienovo dílo se zakládá právě na mytologii. Taky mě přivedla k řeckým a severským mýtům, jichž jsem od té doby vášnivým čtenářem.


Jaký je váš nejoblíbenější řecký mýtus, nejoblíbenější hrdina a nejoblíbenější bůh?

Nejradši mám příběh hudebníka Orfea, přestože je tak hrozně smutný. Probouzí naše nejsilnější emoce: lásku, zoufalství, pochybnost, víru. Orfeus je i můj nejoblíbenější hrdina, protože namísto zbraně používá hudbu. Z bohů je pak mým oblíbencem Poseidon, protože mám rád moře.


Ve své knize jste zachoval rozmarnost, prchlivost i zákeřnost bohů tak, jak ji známe z legend. Myslíte si, že to k božské podstatě patří, nebo byste – kdyby byla příležitost – doporučil bohům více důstojnosti?

Důstojní bohové by podle mě nebyli tak zajímaví. Jejich příběhy nás oslovují proto, že se v bozích vidíme. Mají všechny naše chyby, ačkoli často přehnané. Nechtěl bych, aby byli jiní.


Máte v první knize o Percym Jacksonovi výrazně oblíbenou nějakou scénu či postavu?

Moje oblíbená postava je Grover, který je hrozně legrační. Kromě toho se mu hodně podobám. V boji s nestvůrami bych nebyl za udatného hrdinu, ale schovával bych se v křoví.


Přikládám odkaz:    Ukázka z knihy


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. Film sa mi veľmi páčil, preto by som si moc rada prečítala túto knihu 8)

    OdpovědětVymazat