17 prosince 2012

Recenze: Hunger games - Aréna smrti

Hunger games_Arena smrti_3DAutor: Suzanne Collinsová
Přeložil: Zdík Dušek
Počet stran: 328
Nakladatelství: Fragment
Série: Hunger Games
Díl:1

Anotace:


V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.

Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.

Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně.
Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska…
 
Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?



Hodnocení:


Pokud jste čekali jednoduchou love-story pro náctileté, jste na omylu. Nejedná se o růžový příběh ani dobrodružství s neohroženými a téměř dokonalými hrdiny. Tohle je drsné a děsivé ve své jednoduchosti, mládím vraždících i umírajících, lhostejností bohatých a strachem chudých. 

Tahle kniha se vám z paměti jen tak nevypaří, zaryje se vám pod kůži a vyvolá otázky. Chceme však vůbec znát odpovědi? 

Fenomenálním bonusem knihy je dojem, jaký ve vás zanechá. I přes veškerou čtivost a poutavost příběhu, k jehož dramatičnosti a skutečnému prožitku nejsou zapotřebí až příliš naturalistické detaily, není konečným výsledkem čirá spokojenost a štěstí. Hunger Games ve Vás probudí pocit, že v tom světě je něco hodně špatně.

Knihu si nenechte ujít a nedejte se odradit věkem hrdinů, jejich mládí je právě naopak důležitou osou příběhu.


Pár slov o autorovi:
suzanne_collins1
Suzanne Collinsová se tvorbě pro děti věnuje už od roku 1991, kdy začala psát scénáře k televizním pořadům pro děti. Několik pořadů, na nichž se autorsky podílela, bylo nominováno na prestižní televizní cenu Emmy.

Když jednoho dne listovala Alenkou v Říši divů, napadlo ji, že venkovské prostředí příběhu se musí dětem, které podobně jako ona vyrostly ve velkoměstě, zdát neuvěřitelně vzdálené. V

e městě, jako je New York, se přece spíš než do králičí nory můžete propadnout do kanalizace. A když se vám to stane, jen těžko se ocitnete uprostřed čajového dýchánku. Co byste tam místo něj tak mohli najít? Právě o tom pojednává její prvotina, The Underland Chronicles (Podzemní kronika).


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


Žádné komentáře:

Okomentovat