03 dubna 2013

Recenze: Hraničářův učeň - Hořící most

Hraničářův učeň 2 - Hořící most
Autor: John Flanagan

Originální název: Ranger´s Apprentice - The Burning Bridge
Přeložila: Zdenka Tenklová
Počet stran: 259
Série: Hraničářův učeň
Díl: 2
Nakladatelství: Egmont


Anotace: 

Araluenské království se chystá na válku proti Morgarathovi a Will s Horácem doprovázejí Gilana s poselstvím do Celtiky.

Celtické vesnice a doly jsou však opuštěné. Tři poslové zjistí, proč tomu tak je, až když objeví hladovou a vyčerpanou dívku. Ta jim prozradí, že Morgarath poštval své odporné stvůry, aby Celtiky zotročily.

Zatímco Gilan rychle ujíždí zpátky do Araluenu, aby podal zprávu králi, Will s Horácem odhalí pravou příčinu Morgarathova jednání. Chystá se překvapivý útok ze tří stran a Araluenskému království hrozí krutá porážka – pokud naši dva přátelé nepodniknou něco, aby jí zabránili!



Vlastní hodnocení: 

Opět se setkáváme se známými postavami. Will je snad ještě zvědavější, Halt mrzutější, Gilan hubenější a Horác je řekněme ve vývinu. Autor nám představuje další zajímavou postavu. Evanlyn se zpočátku zdá dost namyšlená, ale nic není tak jak se zdá.

John Flanagan má skvělý odhad na dobu, kdy už kniha může začít být pro čtenáře kapku nudná, a tak naprosto nečekaně otočí celý příběh. Dokáže přesně vystihnout ten správný poměr. Dozvíme se dostatek informací o výcviku na hraničářského učně, který pokračuje i ve druhém díle série. Změní se však učitel a prostředí.

Velkým kladem je, že k učení přiberou i bojového učně Horáce. Mírně natvrdlý ale vždy věrný chlapec oživuje dialogy postav a přináší další humor. Společně s Gilanem pomohou Willovi znovu najít vnitřní jistotu, o kterou ho připravil pocit osobního selhání. Na začátku se totiž dostaneme do dalšího nebezpečí a hraničářský učeň dostane strach, což by se stalo každému, ale on to bere tak, že Halta prostě zklamal.

Pocítila jsem velkou úctu k hraničářským koním. Jsou to jedni z nejobdivuhodnějších tvorů, o jakých jsem kdy četla. Jsou to jak přátelé, tak i důvěrníci a ochranáři. Pro svého pána je každý kůň ochoten položit svůj život.

Velmi kritizovaným bodem této knihy je samotný podtitul. I já se přidávám k názoru, že John Flanagan prostě prozradil příliš a celé překvapení a pointa závěru jde takříkajíc do kopru.

Knihu jsem při čtení nedokázala odložit, abych nenarušila tu dokonalou atmosféru. Will nám dospívá a svými činy dokazuje, že s ním svět bude muset počítat. Stejně jako autor, který se s dalšími díly více a více rozvíjí a ukazuje nám svůj úžasný talent.




John Flanagan


Děkuji nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat