11 ledna 2013

Recenze: Výjimečná

VýjimečnáAutor: Kristin Cashore
Přeložila: Dana Chodilová
Počet stran: 392
Nakladatelství: Ediposs

Anotace:


V Katsině světě to lidé narození s mimořádným nadáním – Výjimeční – nemají jednoduché. Všichni se jich bojí, pohrdají jimi, nebo je využívají. Katsa ale nese břemeno, které sama nenávidí: je Výjimečná v zabíjení. Slouží strýci Randovi, králi Mezizemě, a má za něj dělat špinavou práci – trestat a mučit každého, kdo se mu znelíbí. Při setkání s princem Po, Výjimečným bojovníkem, Katsa ještě netuší, jak moc se jí změní život. Nikdy by nečekala, že se stane Poovou přítelkyní. Nikdy by nečekala, že zjistí novou věc o svém nadání – a že odhalí hrůzné tajemství… tajemství, které by pouhými slovy dokázalo zničit všech sedm království.

Vlastní hodnocení:

Pro mě byl celý námět nový a fascinující. Podobné téma jsem ještě nečetla. Navíc mám slabost pro příběhy alespoň s malou romantickou zápletkou. 

Mám také ráda silné hlavní hrdinky. Většinou jsou slabé a ukňourané, pouze spoléhají na ochranu nějakého muže. Ale Katsa je opravdu výjimečná a to teď nemluvím o jejím talentu. Má neskutečně silnou osobnost a bojuje až do posledního dechu, který mě osobně při některých scénách docházel, zvláště při popisování jejich přechodu přes hory.

Dostalo se mi rovněž poučení, že být nadaná či přesněji být v něčem naprosto nejlepší, nemá jen samé výhody, ale může nás to i zničit. Katsa se v průběhu knihy musela změnit a přijmout hodně věcí, se kterými bojovala.

Přiznávám, že rýpaví čtenáři odhalí pár chybiček, ale mě vůbec nevadili, přece jen je to autorčina prvotina, se kterou se zhostila se ctí.

Přijde mi ale neuvěřitelné a hodně nespravedlivé, že jsem o této knize do teď nic nevěděla. Po přečtení jsem začala zuřit, proč není tak skvělý příběh známější a nedostal se více do povědomí čtenářů.

Doufám, že vás má recenze alespoň trochu zaujala a snad i navnadila, aby jste si knihu přečetli, protože stojí za to.





2 komentáře:

  1. Táto kniha je jedna z mojich obľúbených! Ja som ju objavila už vyše 5 rokov dozadu a bola som z nej hotová! Hneď som si musela kúpiť 2ku a teraz mám doma 3ku, ktorá čaká na prečítanie 8_)
    Autorka píše nádherne, zbožňujem ju 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu se dočkat až seženu další díly
      Navíc zbožňuju Poa :D

      Vymazat