02 ledna 2013

Recenze: Pushing The Limits

Pushing the Limits
Autor: Katie McGarry

V současnosti pouze v AJ, brzy vyjde u CooBoo

Počet stran: 384 v AJ

Anotace:

Echo Emersonová bývala dříve populární. Jenže na konci druháku se něco zvrtlo. Když se vrátila do školy, její ruce byly pokryty děsivými jizvami a ani Echo sama si nepamatuje, jak k nim přišla. Teď, v druhém pololetí maturitního ročníku, je z ní školní cvok. Změnu přinese až nová školní poradkyně, paní Collinsová, která Echo nabídne práci. Bude doučovat Noaha Hutchinse, místního „Bad Boye“. Ale ani Noah není takový, jaký se zdá na první pohled. Pod slupkou drsňáka se skrývá kluk, kterému po smrti rodičů zakázali vídat jeho mladší bratry. A mezi Echo a Noahem to začíná jiskřit…


Obálka:

Prostě skvělá. Doufám, že ji ponechají i v české verzi. Není na ní nic umělého navíc, jen to nejdůležitější z celého příběhu.

Vlastní hodnocení:

Kniha je střídavě vyprávěna z pohledu Echo a Noaha, vždycky po jedné kapitole. Oba dva jsou dobří vypravěči, neříkají nic, co by znělo nereálně nebo nepřirozeně.

Kniha popisuje hned dva těžké osudy dvou na první pohled rozdílných lidí. Pravděpodobnost, že by se osudy těchto dvou postav střetly, se může zdát mizivá, ale o to tu rozhodně nejde.

Společná touha plnit své sny je díky ambiciózní psycholožce svede dohromady. A otočí jim jejich životy vzhůru nohama.
 
Noah byl pro mě pravým hrdinou, který se opravdu snažil bojovat za to, co nejvíc chce. Díky tomu ho obdivuji, protože to neměl vůbec lehké. Moc jsem si přála, aby to dopadlo podle jeho představ, ale na druhou stranu jsem si společně s ním začala uvědomovat, že to není úplně to nejlepší. A právě i s tímhle mi autorka vyrazila dech.

Co se mi na celé knize líbilo asi nejvíc, je, jak Katie McGarry dokonale zvládá chemii mezi zamilovaným párem. To napětí je cítit i přes stránky a někdy se prostě musíte culit nad něčím, co je tam napsáno. Na konci se jí dokonce povedlo napsat tak hezky dojemné scény, ne smutné, ale dojemné. Navíc je to skvělý odpočinek od fantasy, které v současnosti vládne světu knih.

V angličtině bych tuto knihu doporučila spíš těm, kteří jsou ve čtení v tomhle jazyce alespoň trochu zběhlí, protože to rozhodně není nejjednodušší kniha, kterou jsem kdy četla. Nicméně vy, co čtení v cizím jazyce nezvládáte, nemusí zoufat, protože nakladatelství CooBoo se rozhodlo, že ji pod názvem Překroč svůj stín vydá v tomto roce.

She revealed her pale face and sniffed again. One red curl clung to her tearstained cheek. My hand reached out to release it, but I hesitated a mere heartbeat away from her skin. I swear to God she quit breathing and even blinking, and for a second so did I. In a deliberate movement, I freed the curl. - Noah


2 komentáře:

  1. Kačí, já tu knížku prostě musím mít :D Nemůžu se dočkat :)

    OdpovědětVymazat