26 ledna 2013

Recenze: Letopisy Narnie - komplet


Největší obrázek výrobku Letopisy NARNIE – komplet V/9

Autor: C. S. Lewis
Originální název: The Chronicles of Narnia
Přeložila: Veronika Volhejnová
Ilustrovala: Pauline Baynesová
Počet stran: 680
Nakladatelství: Fragment


Anotace:

Všech sedm příběhů Letopisů Narnie teď v jedné knížce! Přečtěte si najednou celou historii Narnie od jejího vzniku až po poslední bitvu. Poznejte její vládce a krále, ale také děti ze světa lidí, které přispěchají na pomoc vždy, když je potřeba. Seznamte se s bájným lvem Aslanem, který se objeví v každém příběhu, aby pomáhal dobru zvítězit nad zlem. Souborné vydání světového bestselleru je tím nejlepším dárkem pro mladé čtenáře!
Letopisy Narnie - příběhy, které dnes neodmyslitelně patří do světového fondu dětské literatury jsou pozváním pro každého z nás. Pojďme a pospěšme spolu s dětskými hrdiny do světa, kde je sice Zlo silné, ale Dobro nakonec přece jenom zvítězí!




Vlastní hodnocení: 

Narnie je bájná země, ve které žijí mluvící zvířata, fauni s kopýtky i tlustí vousatí trpaslíci. Krásná krajina sousedí s dalšími zeměmi, do kterých vedou cesty z našeho "obyčejného" světa.


Prvním dílem je Čarodějův synovec, který vypráví o dětech Polly a Digorym. Společně s nimi si připomeneme vznik Narnie za zpěvu lva Aslana. Zároveň se dozvíme, jak do pohádkové země proniklo zlo, objevila se zášť a co zemi předpověděl Aslan.

File:CSLewismural.png


Lev, čarodějnice a skříň vypráví příběh čtyř dětí, sourozenců Pevensiových. Hlavními hrdiny jsou Petr, Zuzana, Edmund a nejmladší Lucie. Vše se odehrává během války, kdy rodiče pošlou děti z Londýna na venkov k starému profesorovi ze strachu před nálety na město. Při průzkumu domu se Lucinka rozhodne vlézt do velké skříně a najednou se ocitá v jiném světě. Potkává se hned s faunem, panem Tumnusem. Lucinka se pak vrací domů a utíká za ostatními sourozenci a vypráví jim, co se stalo. Nakonec se do Narnie skrze skříň dostanou všechny čtyři děti a tím začíná jejich boj o záchranu země.


Kůň a jeho chlapec je další knihou Letopisů. Čtveřice dětí - vládců Narnie se dostává do pozadí. Hlavní postavou je zde chlapec Šasta a jeho mluvící kůň Brí. Příběh je mnohem dynamičtější než předchozí díly, ale má o to více odboček a některé pasáže je pro čtenáře obtížnější zařadit do celkového kontextu.

Další ze série knih, Princ Kaspian se vrací do minulosti. Takřka vyhubení obyvatelé Narnie přivolávají pomocí kouzelného rohu zpět své dávné vládce, sourozence Lucku, Zuzku, Edmunda a Petra. Na pomoc přispěchá i moudrý lev Aslan.

V Plavbě Jitřního poutníka se do Narnie dostává bratranec našich sourozenců - zlý, drzý a proradný Eustace. Děti se ocitají na palubě lodi, na níž princ Kaspian vyplouvá na objevnou plavbu, kterou však znepříjemňují nejrůznější útrapy.

Hrdinou následující Stříbrné židle je už samotný Eustace. Letopisy Narnie se uzavírají Poslední bitvou. V tomto díle se scházejí všichni hrdinové z dílů předchozích, aby společně bojovali v bitvě o Narnii proti zlu a falši.




Už po prvních stránkách je jasné, že charakter příběhu (poměrně volně řazené díly, fantastické motivy, nadpřirozené bytosti a ochrana dobra před zlem) má mnoho společného s příběhy J. R. R. Tolkiena. Není však čemu se divit, neboť oba spisovatelé byli dobrými přáteli, kteří spolu byli takřka šestnáct let v nepřetržitém kontaktu. V roce 1954 psal dokonce Lewis recenzi na přítelovo dílo Společenstvo prstenů.

Celé Letopisy jsou vlastně takový příběh o hrdinech a jejich dobrodružství, o dobru a zlu a hlavně o síle přátelství. C. S. Lewis nás zavede do svého světa, který si tak perfektně vykreslil a který postupem času vypadá tak živý, až máte pocit, že někde existovat prostě musí. Bájné bytosti (použité nejčastěji z řecké a irské mytologie), různé země a postavy - ať už dobré či zlé - vás strhnou a díky kresbám vypadají ještě realističtěji, než můžeme dosáhnout jen pouhým čtením.


Narnie je pro mě něčím zcela jedinečným. Je to místo, kde je vše možné a které se bohužel postupem knihy čím dál více mění. Z panensky čistého se postupem těch sedmi příběhů stává jiným - bohužel horším světem. Jak to tak bývá i v Narnii se začne objevovat závist a zloba se všemi svými důsledky a naši hlavní hrdinové si s tím budou muset poradit. 

Za zmínku stojí jistě i dvě nádherné mapky, které se nacházejí na vnitřních deskách. Rozhodně doporučuji si je prohlédnout. Jediné, co bych na knize snad vytkla je občas nějaké to nešťastné slovní spojení. Předpokládám, že to bude mít na svědomí překladatelka. Občas to dokázalo rozesmát, ale občas to však budilo rozpačité pocity.


Někde jsem slyšela, že Narnie propaguje křesťanství. Sice se občas nějaká nepatrná narážka vyskytne, ovšem nemyslím, že by to nějak rušilo děj nebo by to cíleně vedlo k naklánění malých čtenářů či posluchačů k víře. Ty drobné náznaky jsou do knihy vloženy tak, že nijak nepobuřují. Nekažme dětem radost řešením náboženské otázky. Vždyť Narnie je o fantazii! Tak proč jí nějak bránit?


V okamžiku, kdy se do knihy začtete, na chvíli upadnete do jiného světa. Vzpomene si na své dětství a možná netrpělivěji než zvědavé dítě budete čekat, jak kniha dopadne. Nechte se fascinovat a možná i zcela pohltit kouzelnou Narnií a zamilujte si Aslana alespoň z malé části tak jako já!




Pár slov o autorovi:

C. S. Lewis se narodil v roce 1898 v severním Irsku, v roce 1917 získal stipendium na Oxfordu, po studiích se stal členem oxfordské Magdalen College, kde přednášel anglický jazyk a literaturu. V roce 1956 získal ocenění za konečný díl Letopisů Narnie s názvem Poslední bitva.

Lewisova díla byla přeložena do více než 30 jazyků včetně češtiny a každý rok se jich prodalo více než milion výtisků. Knih ze série Letopisy Narnie se dosud prodalo více než 100 milionů výtisků. Některá Lewisova díla byla zpracována jako divadelní nebo filmové adaptace, z nichž nejvýznamnější je filmové zpracování Lva, čarodějnice a skříně z produkce The Walt Disney Company, které bylo uvedeno v roce 2005.



Monochrome head-and-left-shoulder photo portrait of 50-year-old LewisSoubor:Statue of C.S. Lewis, Belfast.jpg

Pomník C. S. Lewise v Belfastu


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Tieto knihy sú krásne a pre ako stvorené re detskú fantáziu 8) Ja ostávam navždy verná Harrymu Potterovi 8P ale aj táto séria má veľa do seba 8)
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář.
      I pro mě je Harry Potter nejlepší sérií na světě.

      Vymazat