22 září 2012

Recenze: Kronika Cartera Kanea - Rudá pyramida


Rudá pyramida


Autor: Rick Riordan
Přeložila: Dana Chodilová
Nakladatelství: Fragment
Trilogie: Kronika Cartera Kanea
Díl: 1



Anotace:

Myslíte si, že je nějaký med nechodit do školy, věčně létat po celém světě, vozit s sebou jenom to, co se vejde do jednoho kufříku, a nemít žádný pořádný domov? Tak to budete koukat! Už šest let cestuje Carter Kane z místa na místo se svým otcem, věhlasným egyptologem. Pořádně nezná ani vlastní sestru Sadie, která žije s prarodiči v Londýně. Děti se smějí setkat jen dvakrát do roka a tentokrát pro ně otec ještě ke všemu vymyslí nudnou prohlídku Britského muzea. Jenže pozor - egyptští bohové se probouzejí! Začínají nejděsivější Vánoce, jaké kdy Carter a Sadie zažili… Od toho dne se život čtrnáctiletého Cartera a dvanáctileté Sadie obrátí naruby. Sourozenci Kaneovi zjistí děsivou pravdu o své rodině a poznají tajemné egyptské bohy mnohem líp než z otcových výkladů a exponátů v muzeích. Objevte zblízka starověký Egypt s jeho magií, dobrem i zlem a připojte se k dobrodružné výpravě sourozenců Kaneových!



Vlastní hodnocení: 

Knihu jsem otevřela s jistým očekáváním. No řekněte, kdo z Vás nebude při čtení ovlivněn autorovou ságou Percy Jackson. 

Kniha zobrazuje vztahy mezi členy rozvrácené rodiny a rozdíly mezi výchovou dvou dětí. Zatímco chlapec zůstal s otcem, jeho mladší sestra musí žít s prarodiči. Oba si navzájem závidí své životy. Autor dal dohromady sourozence, kteří se sotva znají a přímo je vhodil do nebezpečí. 

Rick Riordan musí být velice ovlivněn mytologií, od té řecké s Percym přeskočil na snad ještě zajímavější egyptskou. Společně s Rudou pyramidou zavítáte do různých koutů světa a to rozhodně nejen toho našeho. Poznáte historii, památky, hieroglyfy, tragédie i tradice Egypta. 

Budete vtaženi do neuvěřitelného světa bohů a jejich ještě neskutečnějších rodinných vztahů. Budete se muset postavit jak jim tak i jejich domácím mazlíčkům.

Nejdramatičtější na tomto příběhu je hlavně samotná otázka smrti. Společně s Kaneovými budete muset přestát něčí ztrátu, volit mezi záchranou rodiny či světa, ale hlavně poznat sami sebe. 

Nemohu jinak než Vás na závěr vyzvat, abyste se připojili a pomohli v boji potomkům faraonů. A doufám, že budete stejně jako já netrpělivě očekávat další díl. 


Doplňuji bodové hodnocení a to je 9 bodů z 10 za nepovedený přebal.

V neposlední řadě děkuji nakladatelství Fragment za recenzní výtisk Rudé pyramidy.

Žádné komentáře:

Okomentovat