18 května 2013

Recenze: Zlatí úhoři

Zlatí úhoři
Autor: Ota Pavel

Ilustroval: František Nový ml.
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 246


Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Anotace: 

Povídky Oty Pavla, jež patří ke klasickým dílům české literatury, popisují neklidnou dobu první poloviny minulého století a přinášejí vzpomínky na dětství naplněné láskou, rybařením, ale také krutou realitou, a to vše s pochopením pro velká i malá lidská trápení. Jen málokdo dokáže vyprávět tak lehce a poutavě jako Ota Pavel, o čemž svědčí i obliba jeho knih, které opětovně vycházejí. 

Dnes již klasické dílo naší literatury, jehož autorem je populární český spisovatel a novinář, nyní vychází s půvabnými ilustracemi Františka Nového.


Vlastní hodnocení: 

Ota Pavel, vlastním jménem Otto Popper, je stále připomínán prostřednictvím nádherných filmů: Zlatí úhoři a Smrt krásných srnců. Ani na jeho knihy se však nezapomíná. Nakladatelství Jota nám přináší nové vydání povídek Zlatí úhoři, o kterém vám přináším právě tuto recenzi.

Styl psaní Oty Pavla je výjimečný díky své kouzelné jednoduchosti. Při čtení nenajdete okamžik, kdy byste se museli zastavit a pátrat po tom, co nám chtěl autor vlastně říci. Dílo je psáno jako by dítětem, které nás provádí dobou předválečnou, těžkým období doby válečné a překotným vývojem po druhé světové válce. 

Ota Pavel měl úžasný talent. Dokázal psát tak, že jeho postavy přímo před vámi vystupují ze stránek a stávají se realistickými.

Vydání je doplněno ilustracemi Františka Nového ml., které jsou inspirovány přírodou. Jeho obrázky skvěle doplňují text, vyzdvihují z něj to nejdůležitější a inspirují naši fantazii k vytváření dalších a dalších představ.

Každý máme nějaké zážitky z dětství, ale jen málokdo je dokáže představit v tak skvělé formě. Ota Pavel nepoužíval žádné speciální literární techniky. Jeho povídky ale navždycky zůstanou prostě dokonalé. Čtenář mu věří každé slovo a přímo vdechuje atmosféru dob minulých. 

Určitě si nenechte ujít nové vydání Zlatých úhořů.


Pár slov o autorovi: 

Ota Pavel se narodil ve smíšené židovské rodině obchodního cestujícího. Mládí prožil v Buštěhradu, kam se rodina z existenčních a rasových důvodů přestěhovala. Jeho otec, Leo Popper, měl židovské předky, matka árijské. Otto měl ještě dva starší bratry, Huga a Jiřího. Z Popperových se stali Pavlovi až v roce 1956, když důsledky svého původu už měli z velké části za sebou.

Obecnou školu vychodil Ota pavel ještě v Praze, měšťanku v Buštěhradu, kde rodina žila v dědečkově domku. Tady se pod otcovým vlivem vytvářel vztah Oty Pavla k přírodě, k rybaření, ke sportu i k rodné zemi. Po odchodu otce a obou bratrů do koncentračního tábora nastoupil Ota Pavel jako učeň do kladenských dolů.

Po 2. světové válce se celá rodina šťastně setkala a vrátila se do Prahy. Ota Pavel si doplnil vzdělání na dvouleté obchodní škole souběžně se studiem jazyků.


Děkuji KNIHCENTRUM za poskytnutí recenzního výtisku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat