29 srpna 2012

Recenze: Paranormálové 1 - Zlodějka duší


Autor: Kiersten Whiteová
Přeložila: Emílie Harantová
Počet stran: 352
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2011

Anotace: 

Hrdinka románu Evie má velice zvláštní povolání: pracuje v Mezinárodní agentuře pro zadržování paranormálů. Běžně se vídá s upíry a vlkodlaky, její nejlepší přítelkyně patří mezi mořské panny a nová láska je vodouch – paranormál, který na sebe dokáže brát nejrůznější podoby. Nic na paranormálních tvorech ji nemůže překvapit a zaskočit. Paranormálové jí vlastně připadají normální a agentura jí nahrazuje rodinu, o kterou přišla. Trochu jí vadí, že je ochuzena o běžné radosti svých vrstevníků, ale vede vcelku spokojený život. To se však má brzy změnit. Paranormálové začínají z neznámých důvodů umírat a kolem Evie se začínají dít podivné věci. Potom se na scéně objeví Zlodějka duší a Evie jde o život… Napínavý příběh, v němž se prolíná svět lidí a nadpřirozených sil, je plný dramatických scén, ale nepostrádá ani humor.


První věc, která mě na této knize zaujala, je samotný název prvního dílu. Mohu upřímně říct, že mi při čtení na chvíli ukradla duši. Děj Vás polapí a nebudete schopni knihu odložit, dokud ji nedočtete. A až se tak stane, začnete ihned pátrat po dalším dílu.

Upír, jehož jsem sledovala, se otočil a podíval se na mě;
totéž udělalo dvacet ostatních upírů v místnosti.
„No nazdar,“ šeptla jsem.
„Uch. Hledám divadlo. Nesprávná budova.“



Hlavní postava, Evie, je šestnáctiletá dívka toužící po obyčejném životě. Sama ale rozhodně obyčejná není a ví, že svět kolem ní je plný nadpřirozených bytostí, paranormálů. Dokáže člověka nadchnout i pro nudné věci, kterých si normálně nevšímáme. Přistihla jsem se, že stejně jako ona, fantazíruji o uzamykatelné skříňce ve škole. Rozesměje Vás při popisování všeho, co má v růžové barvě, básněním o pubertálním seriálu či pofňukáváním nad tím,že je již tak dospělá a chytrá a přesto jí nedůvěřují. Evie tedy rozhodně nemá nouzi o zábavu. Zadržuje paranormály, kamarádí se s mořskou vílou, setkává se s odpornými čarodějnicemi, neustále okolo ní krouží sexy vílák a navíc se do MAZP vloupe velice atraktivní a velice paranormální sedmnáctiletý kluk Lease, co příliš nenosí šaty.




Autorka píše lehkou, zábavnou a velmi poutavou formou. Při čtení zažijete zajímavou práci ve Středisku, přátelství, lásku ale i nenávist, posedlost a sžíravou touhu po moci. Jednotlivé kapitoly jsou kratší a čtou se proto hezky svižně.

Vstal a popošel přímo k elektrickému poli a zadíval se mi do tváře.
Proti své vůli jsem se prohlídla. Byla jsem hezká.
Moc hubená, ale já jsem vždycky byla spíš taková tyčka.
A opravdu plochá, ksakru.
To mě popudilo. Zamračila jsem se.
„Sundej to ze sebe.“

Jediné, co mohu této knize vytknout je trochu kostrbatější překlad, který Vás však přestane brzy zajímat a budete pouze hltat každé další slovo.


Pokud ještě bude někoho zajímat číselné hodnocení, dávám této knize 10 bodů z 10 možných.

1 komentář:

  1. Jednoznačne súhlasím, tá kniha bola proste božská 8D teším sa na 2. časť 8D
    Máte pekné pozadie blogu kočky, také zaujímavé 8D

    http://readandwatchlikeme.blogspot.sk/2012/08/zlodejka-dusi-1.html

    OdpovědětVymazat